Zlato je omnoho viac ako len komodita

25.11.2019 | Miroslav Tamáš

Pozitívny ekonomický vývoj dáva väčšine obyvateľstva priestor na budovanie úspor. Ruka v ruke s pozitívnymi ekonomickými ukazovateľmi sme v súčasnosti svedkami najnižších úrokových sadzieb, aké kedy boli na vkladových produktoch, a to nielen za posledné roky, ale aj desaťročia. Táto situácia motivuje investičné spoločnosti a finančných sprostredkovateľov k tomu, aby klientom predstavili nové možnosti zhodnocovania peňazí.

Investícia preverená tisícročiami

Alternatívne možnosti investovania však nemusia byť nutne o nových IT trendoch, technológiách, či kryptomenách. Práve naopak, môže to byť aj v duchu hesla „vráťme sa ku koreňom” o investícii preverenej tisícročiami, ktorou je investičné zlato. A keď v investíciách príde reč na žltý kov, vzápätí stoja v rade ďalšie drahé kovy a komodity. Je zlato komoditou? Isto, ale správa sa rovnako ako ostatné cenné kovy a komodity? To určite nie... Viete, v čom je rozdiel?

Popri dobrej úrovni poznania a jednoduchej overiteľnosti pravosti má zlato aj ďalšie praktické pozitíva. Napríklad má ako jediné z drahých kovov a komodít nulovú DPH. Pridanie investičného zlata do bežných dlhodobých portfólií (akými sú napríklad portfóliá určené na dlhodobé zhodnocovanie úspor na dôchodok) stabilizuje vývoj a zvyšuje ich výkonnosť. A to nielen v porovnaní s portfóliami, kde zastúpené nebolo, ale aj v porovnaní s tými, ktoré obsahujú „porciu bežného mixu komodít”.

Zlato je multifunkčné aktívum

Zlato je samozrejme kov a materiál používaný pri výrobe tovarov. Spĺňa tak definíciu suroviny, ale nielen to. Je omnoho viac ako len surovina, ktorej hodnota spočíva v premene na šperky či použitie v technike. Je multifunkčným aktívom. Na zlato preto treba pozerať inak ako na ostatné komodity.

Dlhodobé a stabilné zaradenie zlata do portfólia je rozumné aj preto, lebo sa z investičného pohľadu od ostatných komodít odlišuje v týchto aspektoch:

Optimálne 10 – 20 % v investičnom portfóliu

Komodity môžu byť relevantnou súčasťou investičného portfólia, ale investícia do zlata je pre bežného klienta vhodnejšia. Urobí totiž rovnakú službu, ale zároveň prinesie viac benefitov. Pri optimálnom rozložení portfólia by malo investičné zlato tvoriť 10 – 20 %-ný podiel.

Ak vo vašom portfóliu investičné zlato chýba, doplniť ho jednorazovo môže byť zbytočne finančne náročné. o zlata si môžete jednoducho sporiť prostredníctvom sporiaceho programu spoločnosti Golden Oak Trust takým tempom, ktoré vám vyhovuje. Keďže nejde o jednorazový nákup, postačí vám podstate menej peňazí. Zlato budete nakupovať postupne podľa svojich možností od 25 eur mesačne a výsledkom budú svetoznáme uncové mince Viedenskí filharmonici , ktoré po nasporení fyzicky dostanete do rúk.